Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Orzeźwiający koktajl z mango

Zielone koktajle to jeden z najlepszych sposobów na przemycanie liściastych warzyw i różnych superfoodsów. Ich smak często pozostawia wiele do życzenia, ale dzięki smacznym dodatkom staje się niewyczuwalny 🙂 Ilość pomysłów jest w zasadzie nieograniczona, o czym świadczy ogromna liczba książek i blogów z przepisami. Dodaję więc do tej puli swoje pięć groszy  i podrzucam przepis na naprawdę pyszne smoothie.

Składniki:

-1 dojrzałe mango

-1 banan

-2 garście jarmużu

-1 garść świeżych listków mięty (można zamiennie dać kilka kropelek naturalnego olejku miętowego)

-szczypta cynamonu

-100ml mleka kokosowego

Składniki blendujemy do gładkiej konsystencji. Najlepiej smakuje na zimno, dlatego polecam użyć zamrożonego wcześniej banana lub wstawić koktajl do lodówki, aby się schłodził.

Jarmuż jest jednym z lepszych źródeł roślinnego białka – zawiera komplet aminokwasów egzogennych w łatwo przyswajalnej formie. To także skoncentrowane źródło licznych witamin i minerałów. Osoby, które wykluczyły nabiał, powinny uwzględnić jarmuż w swojej diecie ze względu na wysoką zawartość wapnia (157g w 100g – więcej niż mleko!). Obecność luteiny i zeaksantyny wpływa pozytywnie na plamkę żółtą odpowiadającą za ostrość widzenia. Oba barwniki to także silne przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w usuwaniu wolnych rodników. Podobnie jak wszystkie warzywa kapustne jarmuż zawiera indolo-3-karbinol – związek skuteczny w profilaktyce nowotworowej oraz pomocny w metabolizmie estrogenów (których nadmiar przekłada się na liczne zaburzenia hormonalne).

 

koktajl3

koktajl