Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Cukinia faszerowana

Pomimo, że cukinia nie ma zbyt wyrazistego smaku, jest jednym z moich ulubionych warzyw. Możemy ją wykorzystać na masę sposobów – jako dodatek do lecza, makaron warzywny, placki, a także… coś na kształt zapiekanki, czyli poniższy przepis 😉

Składniki:

-1/2 dużej cukinii lub cała mała

-200g mięsa mielonego (u mnie wołowe)

-1 cebula

-oliwki

-1 łyżka koncentratu pomidorowego

-przyprawy: 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz, sól

Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy drobno cebulę i mieszamy razem z mięsem, koncentratem i przyprawami. Nadziewamy cukinię farszem i wkładamy do piekarnika na 150C na około 40min. Po wyjęciu dodajemy oliwki i opcjonalnie polewamy sosem. U mnie rolę sosu spełnił domowy koncentrat pomidorowy (pozdrawiam mamę!) ale możecie wykorzystać również dobrej jakości ketchup lub zrobić sos czosnkowy z awokado/jogurtu 🙂

Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki lub robić wersję bezmięsną na bazie kaszy.

 

cukinia2