Warzywa przemycać można na wiele sposobów – w kotajlach, zupach, plackach, omletach… więc czemu by nie spróbować w deserze? Ciasto wychodzi wilgotne i aromatyczne, a burak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Na pewno będę ten przepis jeszcze powtarzać i udoskonalać 😉
Składniki:
-2 duże buraki
-szklanka mąki (u mnie amarantusowa)
-2 łyżki oleju kokosowego
-2 jajka
-3-4 łyżki kakao
-garść rodzynek
-pół szklanki daktyli
-pół łyżeczki sody
Buraki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy do gładkiej konsystencji. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min, po czym dodajemy do buraków z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy powstałą masę do keksówki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na około 40min w 150C. Po ostudzeniu możemy udekorować wierzch rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂