Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Buraczane brownie

Warzywa przemycać można na wiele sposobów – w kotajlach, zupach, plackach, omletach… więc czemu by nie spróbować w deserze? Ciasto wychodzi wilgotne i aromatyczne, a burak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Na pewno będę ten przepis jeszcze powtarzać i udoskonalać 😉

Składniki:

-2 duże buraki

-szklanka mąki (u mnie amarantusowa)

-2 łyżki oleju kokosowego

-2 jajka

-3-4 łyżki kakao

-garść rodzynek

-pół szklanki daktyli

-pół łyżeczki sody

Buraki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy do gładkiej konsystencji. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min, po czym dodajemy do buraków z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy powstałą masę do keksówki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na około 40min w 150C. Po ostudzeniu możemy udekorować wierzch rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂