Zielone koktajle to jeden z najlepszych sposobów na przemycanie liściastych warzyw i różnych superfoodsów. Ich smak często pozostawia wiele do życzenia, ale dzięki smacznym dodatkom staje się niewyczuwalny 🙂 Ilość pomysłów jest w zasadzie nieograniczona, o czym świadczy ogromna liczba książek i blogów z przepisami. Dodaję więc do tej puli swoje pięć groszy i podrzucam przepis na naprawdę pyszne smoothie.
Składniki:
-1 dojrzałe mango
-1 banan
-2 garście jarmużu
-1 garść świeżych listków mięty (można zamiennie dać kilka kropelek naturalnego olejku miętowego)
-szczypta cynamonu
-100ml mleka kokosowego
Składniki blendujemy do gładkiej konsystencji. Najlepiej smakuje na zimno, dlatego polecam użyć zamrożonego wcześniej banana lub wstawić koktajl do lodówki, aby się schłodził.
Jarmuż jest jednym z lepszych źródeł roślinnego białka – zawiera komplet aminokwasów egzogennych w łatwo przyswajalnej formie. To także skoncentrowane źródło licznych witamin i minerałów. Osoby, które wykluczyły nabiał, powinny uwzględnić jarmuż w swojej diecie ze względu na wysoką zawartość wapnia (157g w 100g – więcej niż mleko!). Obecność luteiny i zeaksantyny wpływa pozytywnie na plamkę żółtą odpowiadającą za ostrość widzenia. Oba barwniki to także silne przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w usuwaniu wolnych rodników. Podobnie jak wszystkie warzywa kapustne jarmuż zawiera indolo-3-karbinol – związek skuteczny w profilaktyce nowotworowej oraz pomocny w metabolizmie estrogenów (których nadmiar przekłada się na liczne zaburzenia hormonalne).