Jestem fanką kokosa pod każdą postacią. Na bazie wiórek, mąki, oleju, mleka czy śmietany możemy tworzyć pyszne potrawy lub zdrowsze zamienniki słodyczy 🙂 O dobroczynnych właściwościach tłuszczy zawartych w kokosie pisałam tutaj, więc mam nadzieję że nikt się ich obawia i skorzysta z poniższego przepisu bez wyrzutów sumienia.
Warstwa czekoladowa:
-3/4 szklanki daktyli
-szklanka wiórków kokosowych
-1-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka kawy mielonej (opcjonalnie)
Daktyle zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, aż zmiękną, następnie odsączamy. Jeśli używasz świeżych nie wymagają moczenia. Wiórki kokosowe mielimy do uzyskania gładkiej konsystencji (można wykorzystać młynek do kawy), łączymy z daktylami. Dodajemy kakao, kawę i ugniatamy wszystko na gęstą masę. Wykładamy na dno pucharków.
Warstwa wiśniowa:
-300ml śmietany kokosowej (np. Real Thai)
-300g wiśni
-3 łyżki oleju kokosowego
Blendujemy powyższe składniki. Wiśnie można zamienić na dowolne inne owoce, ale ich smak świetnie komponuje się z czekoladą i równoważy słodki spód 🙂 Uzupełniamy pucharki warstwą owocową i wkładamy do lodówki na około 2h, aby stężała.
Na wierzch dodałam śmietanę kokosową (2 łyżki ubite z łyżeczką erytrolu oraz ekstraktem waniliowym), startą czekoladę 85% i prażone chipsy kokosowe.