Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Deser wiśniowo-czekoladowy, bez glutenu i nabiału

Jestem fanką kokosa pod każdą postacią. Na bazie wiórek, mąki, oleju, mleka czy śmietany możemy tworzyć pyszne potrawy lub zdrowsze zamienniki słodyczy 🙂 O dobroczynnych właściwościach tłuszczy zawartych w kokosie pisałam tutaj, więc mam nadzieję że nikt się ich obawia i skorzysta z poniższego przepisu bez wyrzutów sumienia.

Warstwa czekoladowa:

-3/4 szklanki daktyli

-szklanka wiórków kokosowych

-1-2 łyżki kakao

-1 łyżeczka kawy mielonej (opcjonalnie)

Daktyle zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, aż zmiękną, następnie odsączamy. Jeśli używasz świeżych nie wymagają moczenia. Wiórki kokosowe mielimy do uzyskania gładkiej konsystencji (można wykorzystać młynek do kawy), łączymy z daktylami. Dodajemy kakao, kawę i ugniatamy wszystko na gęstą masę. Wykładamy na dno pucharków.

Warstwa wiśniowa:

-300ml śmietany kokosowej (np. Real Thai)

-300g wiśni

-3 łyżki oleju kokosowego

Blendujemy powyższe składniki. Wiśnie można zamienić na dowolne inne owoce, ale ich smak świetnie komponuje się z czekoladą i równoważy słodki spód 🙂 Uzupełniamy pucharki warstwą owocową i wkładamy do lodówki na około 2h, aby stężała.

Na wierzch dodałam śmietanę kokosową (2 łyżki ubite z łyżeczką erytrolu oraz ekstraktem waniliowym), startą czekoladę 85% i prażone chipsy kokosowe.