Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Rozgrzewający krem z dyni

W medycynie chińskiej zima to okres w którym szczególnie powinniśmy dbać o wzmacnianie Nerek oraz aspektu Yang. W praktyce oznacza to dużo ciepłych i pożywnych posiłków, które utrzymają nasze wewnętrzne ciepło i nie doprowadzają do wychłodzenia . Do diety warto wprowadzić więcej pokarmów o termice ogrzewającej, a posiłki gotować dłużej, w niższej temperaturze i mniejszej ilości wody.

Rewelacyjnie o tej porze sprawdzają się zupy, dlatego proponuję Wam dziś przepyszny, orientalny krem na bazie dyni .

Składniki:
-1 mała dynia hokkaido
-2 średnie marchewki
-100g czerwonej soczewicy
-200ml mleka kokosowego
-łyżka czarnego sezamu
-przyprawy: curry, papryka słodka, chili, imbir

Dynia hokkaido nie wymaga obierania ze skóry, dlatego jej przygotowanie ogranicza się do umycia, usunięcia pestek i pokrojenia na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z mlekiem kokosowym. Jeżeli zupa wychodzi za gęsta można zwiększyć ilość mleka lub dodać trochę wody. Na koniec dodajemy czarny sezam posypując nim zupę.
Prawda, że proste?

Zamiast czarnego sezamu użyć możecie oczywiście innych dodatków (pestki słonecznika, dyni), zachęcam jednak do wypróbowania tego mało popularnego pokarmu. W Indiach nasiona czarnego sezamu stosowane są jako specjalne pożywienie na chłodną i wilgotną porę roku, wykazują właściwości nawilżające, przynoszą ulgę w takich dolegliwościach jak zaparcia, reumatyzm, suchy kaszel. Są korzystne w diecie osób starszych oraz w przewlekłych chorobach, gdy pojawia się utrata masy ciała i osłabienie. Podobnie jak każdy pokarm o czarnym kolorze, wzmacniają Nerki, a więc siłę i energię życiową.

Trzymajcie się ciepło!