Zupy krem to idealna opcja na jesienne dni. Rozgrzewa, syci, no a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje 😉 Plusem takich dań jest także błyskawiczne przygotowanie i możliwość przemycenia większej ilości warzyw. Dzielę się więc przepisem na naprawdę pyszny krem w stylu tajskim.
Składniki:
-200g soczewicy
-1 dynia hokkaido
-1 puszka mleczka kokosowego
-200g krewetek
-3 łyżeczki pasty curry
-2 ząbki czosnku
Soczewicę moczymy przez kilka godzin i gotujemy do miękkości. Dynię kroimy na kawałki i gotujemy lub pieczemy (ja skorzystałam z garnka do gotowania na parze). Soczewicę i dynię łączymy w naczyniu, dodajemy mleko kokosowego, pastę, czosnek i blendujemy na gładki krem. Na patelni dusimy krewetki z odrobiną mleka kokosowego i pasty curry, dodajemy do zupy. Na wierzch dodać możemy pestki dyni i sezam, świetnie komponować się też będzie świeża natka pietruszki.