Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Zupa krem z krewetkami i mlekiem kokosowym

Zupy krem to idealna opcja na jesienne dni. Rozgrzewa, syci, no a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje 😉 Plusem takich dań jest także błyskawiczne przygotowanie i możliwość przemycenia większej ilości warzyw. Dzielę się więc przepisem na naprawdę pyszny krem w stylu tajskim.

Składniki:

-200g soczewicy

-1 dynia hokkaido

-1 puszka mleczka kokosowego

-200g krewetek

-3 łyżeczki pasty curry

-2 ząbki czosnku

Soczewicę moczymy przez kilka godzin i gotujemy do miękkości. Dynię kroimy na kawałki i gotujemy lub pieczemy (ja skorzystałam z garnka do gotowania na parze). Soczewicę i dynię łączymy w naczyniu, dodajemy mleko kokosowego, pastę, czosnek i blendujemy na gładki krem. Na patelni dusimy krewetki z odrobiną mleka kokosowego i pasty curry, dodajemy do zupy. Na wierzch dodać możemy pestki dyni i sezam, świetnie komponować się też będzie świeża natka pietruszki.