Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Kawa korzenna

Powoli wchodzimy w jesień, więc zaczyna mnie ciągnąć do piernikowych klimatów 😉

Dla spokoju moich nadnerczy piję kawę raczej okazjonalnie, a na co dzień używam zamienników takich jak napar z cykorii lub topinamburu. Nie oznacza to, że tradycyjna kawa jest zła – u części osób 1-2 filiżanki dziennie małej czarnej nie wyrządzą szkody, a wręcz mogą przynieść korzyści. Kawa ma udowodnione działanie antynotworowe oraz zmniejszające ryzyko choroby Alzheimera. Zalety wynikają przede wszystkim z dużej zawartości antyoksydantów – w diecie przeciętnej osoby jest ona prawdopodobnie najczęstszym źródłem tych związków. Jeśli jednak potrzebujemy jej, aby się pobudzić i dostać przysłowiowego kopa, to zdecydowanie trzeba szukać innego rozwiązanie i taka forma stymulacji może obciążać organizm. Warto też wiedzieć, że kawa może wchodzić w reakcje krzyżowe z glutenem – osoby z celiakią lub nietolerancją, uważajcie 🙂

Składniki:

-1/2 łyżeczka cynamonu

-1/2 łyżeczki kardamonu

-3 goździki

-plasterek imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego

-1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

-100ml mleka kokosowego lub migdałowego

-1-2 łyżeczki kawy mielonej lub sproszkowanej cykorii/topinamburu

-200ml wody

W garnuszku zagotuj wodę. Dodaj kawę z przyprawami gdy zacznie wrzeć i gotuj na małym ogniu 3-5min. Odcedź fusy i przelej do szklanki.

Mleko warto spienić – w tym celu pogrzej je do około 65C, dodaj miód i ubijaj przez około pół minuty w french pressie (zaparzaczu z tłokiem). To oczywiście opcja dla osób nie posiadających spieniacza 😉

Dodaj mleko do kawy i rozkoszuj smakiem ♥