Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Jabłecznik na kawowym spodzie

Pomysł na ciasto wyszedł dość spontanicznie, ponieważ powstać miało dyniowe brownie… Niestety eksperyment nie przyniósł zamierzonego efektu, a ja zostałam bez głównego składnika, czyli dyni 😉 Miałam jednak spory zapas mojej ulubionej odmiany jabłek, więc postawiłam na klasykę 🙂

Składniki na spód:

-1 szklana mąki ziemniaczanej (lub dowolnej innej)

-0,5 szklanki mąki kokosowej

-1 szklanka daktyli

-2 jajka

-100ml espresso

-2 łyżki kakao

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odczekujemy 15min. Blendujemy je na gładką masę i wrzucamy do miski razem z innymi składnikami. Mąka kokosowa silnie chłonie płyny, więc prawdopodobnie konieczne będzie dodanie pół szklanki wody. Całość miksujemy do uzyskania gęstej masy i przekładamy do tortownicy.

Składniki na masę jabłkową:

-4 kwaśne jabłka (u mnie odmiana boskop)

-1 jajko

-1,5 łyżki mąki kokosowej

-1 łyżka miodu

-1 łyżeczka cynamonu

+gorzka czekolada na polewę

Jabłka ścieramy na tarce, łączymy z mąką, jajkiem i miodem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku w 150C przez około 40min. Po wyjęciu i przestudzeniu polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (przy rozpuszczaniu dodałam około 100ml wody). Gotowe 🙂

ciacho2