Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

Aleje Marcinkowskiego 26/7
61-745 Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Czekoladowa owsianka

Czy wiesz, że Twoje ciało działa w określonych rytmach dostosowanych do pory roku, a także dnia?

Systemy medyczne jak ajurweda lub medycyna chińska przykładały do tego ogromną wagę już tysiące lat temu, w 2017 roku natomiast przyznano nagrodę Nobla za badania nad zegarem biologicznym. Wiedza ta ma wiele praktycznych zastosowań – dotyczą one również planowania posiłków.

Zgodnie z dawnymi naukami i współczesnymi odkryciami, dzień warto rozpocząć od pożywnego i wzmacniającego śniadania. Najlepszym momentem jest przedział między 7:00 a 9:00. Następuje wtedy maksimum energetyczne Żołądka i wykazuje on najbardziej optymalną zdolność trawienną. W sezonie jesienno-zimowym najlepiej sprawdzą się ciepłe posiłki (u osób wychłodzonych i osłabionych mogą być zalecane nawet przez cały rok). Pokarmy o naturze ochładzającej (czyli np. popularne kanapki) osłabiają trawienie i pochłaniają część cennej energii.

Dlatego warto rozpocząć dzień od ogrzewających zbóż jak np. owies czy kasza jaglana. Można je dodatkowo podprażyć na patelni, aby zmienić termikę na jeszcze cieplejszą (oraz wydobyć ciekawy smak:)). Jako dodatki świetnie sprawdzi się prażone jabłko lub gruszka, orzechy, pestki i korzenne przyprawy. W wersji wytrawnej można wykorzystać warzywa korzeniowe, strączki lub różne wariacje z jajkami (szakszuka/jajecznica z dodatkiem warzyw).
Genialnym sposobem na rozpoczęcie dnia są również zupy, zwłaszcza długo gotowane.

Jeśli zaczynasz zmianę nawyków na zdrowsze, zacznij od tak prostej rzeczy jak regularne i ciepłe śniadania. Gwarantuję, że poprawa samopoczucia będzie szybko odczuwalna.

Poniżej moja propozycja na pyszną i sycącą owsiankę:

 

Składniki:

60g płatków owsianych

2 łyżki kakao

1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła

1 szklanka mleka roślinnego

1 łyżka masła orzechowego

garść ulubionych bakalii (orzechy, żurawina, pestki)

 

Płatki gotujemy na mleku roślinnym z dodatkiem kakao i słodzidła. Na wierzch polewamy masłem orzechowym oraz posypujemy bakaliami. Opcjonalnie można także dodać owoce (np. prażoną gruszkę). Smacznego 🙂