Trochę czasu mi zajęło, zanim polubiłam się z nasionkami chia 🙂 Desery na ich bazie urzekły mnie jednak swoją prostotą i łatwością wykonania, dlatego co jakiś do nich wracam w różnych wariacjach. Najlepiej wychodzą na tłustym mleku kokosowym, ale jeśli nie macie takiego pod ręką, możecie zagęścić dowolne mleko roślinne zblendowanym bananem – tak jak w poniższym przepisie 😉
Składniki:
-2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (lub 1 szklanka tłustego mleka kokosowego i 1 szklanka wody)
-3 banany
-5 łyżek chia
-300g truskawek (świeże lub mrożone)
-1-2 łyżeczki cynamonu
Mleko roślinne blendujemy z 2 bananami i cynamonem, dodajemy chia, dokładnie mieszamy i rozlewamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Truskawki blendujemy z bananem i wylewamy na wierzch. Mówiłam, że proste? 🙂