Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Bezglutenowe gofry jaglane

Zawsze powtarzam, że przejście na dietę bez glutenu powinno wiązać się z zamianą produktów mącznych na większą ilość warzyw, owoców, jaj, mięsa oraz kasz – w jak najmniej przetworzonej postaci. Takimi też zasadami kieruję się komponując większość posiłków i zupełnie serio – dzięki nowym nawykom straciłam ochotę na chleb i makaron. No ale gofry, naleśniki, placki – ta miłość nie umrze nigdy i myślę, że warto od czasu do czasu urozmaicić nimi jadłospis. Choćby dla zdrowia psychicznego – zrobienie gofrów, które smakiem nie odbiegają zupełnie od ich pszennych odpowiedników potrafi dostarczyć sporo satysfakcji 😉

Składniki:

-1 szklanka mąki jaglanej (może być też inna mąka, np. ryżowa, kasztanowa, z ciecierzycy)

-1/4 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi z manioku

-2 jaja

-1 szklanka mleka kokosowego

-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

-1 łyżka oleju kokosowego

Mieszamy w misce suche składniki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do mąk jajka, olej, mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym delikatnie dodajemy ubite białka. W zależności od konsystencji masy można zwiększać ilość mleka, aby masa nie była zbyt gęsta (ale też nie bardzo lejąca – zbliżona do budyniu). Nakładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy kilka minut. Podajemy z ulubionymi owocami/bakaliami/smarowidłami – świetnie się nada mus czekoladowy z tego tego przepisu 🙂