Jak już wielokrotnie wspominałam – sezonowość diety jest niezwykle ważnym aspektem. O tej porze roku dobrze spożywać jak najwięcej ciepłych posiłków i nie szczędzić przypraw. Soki, surówki i koktajle są świetne na okres letni, ale zimą zdecydowanie lepsze będą zupy, musy i gulasze 🙂 Dzisiaj podrzucam przepis na błyskawiczne danie, które idealnie wpasowuje się na chłodniejsze miesiące.
Składniki:
-1/2 małej dyni hokkaido
-1 kwaśne jabłko
-100ml mleka roślinnego
-1/2 łyżeczki cynamonu
-po szczypcie imbiru, kardamonu, chili
-dodatki wedle uznania, np. żurawina, sezam, pestki słonecznika
Dynię i jabłko kroimy, następnie pieczemy lub gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości. Blendujemy z mlekiem roślinnym i przyprawami, dokładamy ulubione dodatki. Gotowe! 😉