Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

ul. Mickiewicza 27/20
Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Wegański makowiec bez pieczenia

Jeśli lubicie szybkie i nieskomplikowane przepisy – powinniście zaprzyjaźnić się z poniższym makowcem 😉 Ciasto jest dość pełne bakalii i mocno czekoladowe. Gotowe masy makowe nie zachwycają swoim składem, dlatego zachęcam do zrobienia jej samodzielne – to naprawdę nic trudnego 🙂

Składniki:

-1 szklanka kaszy jaglanej

-200g maku

-100g orzechów laskowych

-100g migdałów (najlepiej łuskanych)

-100g orzechów włoskich

-100g rodzynek/żurawiny

-1 garść suszonych śliwek

-1 pomarańcza

-1 szklanka daktyli

-2 czekolady gorzkie

Kaszę jaglana gotujemy do miękkości i odparowania wody, a następnie bardzo dokładnie blendujemy. Mak gotujemy 20-30min, (można też zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia). Odlewamy wodę i dokładnie mielimy mak – najlepiej za pomocą młynka do mielenia lub mocnego blendera. Bakalie warto zalać dzień wcześniej wodą, aby zmiękły. Kroimy bardzo drobno, na ile nam cierpliwość pozwala ;). Daktyle moczymy osobno i zamiast kroić – blendujemy. Z pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej przelewamy ją wrzątkiem i moczymy w wodzie z sodą). Można także wycisnąć odrobinę soku i dodać do masy. Roztapiamy gorzką czekoladę i mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Należy pamiętać, aby w czasie przygotowywania ciasta, kasza jaglana nie wystygła za mocno, ponieważ stężeje i będzie to utrudniać mieszanie. Gotową masę przekładamy do tortownicy lub innej foremki i wstawiamy do lodówki. Kasza oraz czekolada powinny ściągnąć wszystkie składniki, dzięki czemu ciasto nie będzie się rozlatywać. Polewę robimy z gorzkiej czekolady – gotowej lub przygotowanej samodzielnie (2 łyżki oleju kokosowego + 3 łyżeczki kakao + ksylitol/erytrol/inne słodzidło).