Marta Janiszewska - terapie holistyczne
TERAPEUTA

mgr Marta Janiszewska

ADRES

Aleje Marcinkowskiego 26/7
61-745 Poznań

EMAIL

kontakt@martajaniszewska.pl

TELEFON

(+48) 601 147 468

Woda szungitowa

Leczenie każdej choroby zaczyna się od dostarczenie odpowiedniej ilości wody, a odpowiednie nawodnienie stanowi kluczowy element zachowania dobrego stanu zdrowia. Nasze ciało składa się z wody w 80% – to ona rozprowadza substancje odżywcze, składniki budulcowe, hormony. Każda funkcja naszego ciała jest od niej zależna, a jej niedobór powoduje zaburzenia na wielu płaszczyznach. Woda oczyszcza wszystkie nasze komórki, tkanki i organy usuwając z nich szkodliwe substancje i toksyny.

Odwodnienie wpływa na zwiększone wydzielanie hormonów stresu, co może przekładać się na obniżenie nastroju, drażliwość, bezsenność. Niedostateczne nawodnienie może powodować także bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienne, zaparcia, reakcje alergiczne i wiele innych dolegliwości. Brak wody i wiążące się z tym pragnienie może także objawiać się uczuciem głodu!

Badania nad czystością wody nie napawają jednak optymizmem. Zarówno w wodach butelkowych, jak i wodzie kranowej, odnaleźć można wiele szkodliwych związków, które z pewnością nie przyczynią się poprawy naszego zdrowia.

Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić, jak szybko, skutecznie i tanio można oczyścić wodę z chloru, zanieczyszczeń, poprawić jej smak oraz wzbogacić o prozdrowotne właściwości.

Wszystko to możemy osiągnąć stosując szungit – minerał pozyskiwany w Rosji. Swoje właściwości zawdzięcza fullerenom, które są są – obok grafitu i diamentu – trzecią alotropową odmianą węgla. Są one silnym antyoksydantem, niektóre źródła podają, że nawet efektywniejszym od witaminy C i E. Ma to niemałe znaczenie również w zastosowaniu wody szungitowej w kosmetyce i przywróceniu skórze witalności. Przede wszystkim jednak szungit posiada silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i absorpcyjne, czyli pochłaniające. Dzięki temu pochłania z wody takie substancje jak np. metale ciężkie czy pestycydy.


Sposób przygotowania jest banalny – do karafki należy wrzucić kilka kamieni i zalać wodą. Po kilku godzinach woda jest gotowa do spożycia . Wodę można lać bezpośrednio z kranu, jednak dla zwiększenia bezpieczeństwa warto przefiltrować ją również przez dzbanek z filtrem.


Szungit należy wymieniać co około pół roku, a jego cena to kilkanaście zł. Warto zwrócić również uwagę, że picie takiej wody przyczynia się do ograniczenia ilości plastiku!