Niewiele znam osób, którym się nigdy nie zdarzyło wyjadać nutellę ze słoika łyżką 🙂 Połączenie czekolady, orzechów i mleka jest uzależniające – niestety przy okazji niezbyt zdrowe. Całe szczęście zrobienie kremu czekoladowego z „legalnych” składników jest banalnie proste i równie smakowite.
Składniki:
-1 szklanka daktyli
-100g migdałów (mogą być też inne orzechy)
-3 łyżki kakao (lub więcej w zależności jaki stopień słodkości Wam odpowiada)
-200ml śmietany kokosowej (gęsta część mleka z puszki)
-1 łyżeczka cynamonu
Migdały moczymy przez noc w wodzie, po czym zdejmujemy z nich skórkę (możemy kupić blanszowane i pominąć ten krok). Następnie wrzucamy do rozdrabniacza i krótko mielimy – tak aby powstały drobne kawałeczki. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min. Odlewamy wodę, dodajemy śmietanę kokosową, kakao, cynamon i blendujemy na gładką masę. Dodajemy migdały, dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Staramy się nie wyjeść wszystkiego na raz i traktować jako dodatek do np. naleśników 😉